Vem är du i syskonskaran?

Din plats i syskonskaran kan berätta mer om vem du är.




Äldstabarn
Alla storasyskon får uppleva en tid av odelad uppmuntran för att sedan få ett syskon som plötsligt hamnar i centrum. Det äldsta barnet brukar få vara med och lära upp de yngre barnen.

De har ofta ett gott självförtroende men en mindre bra självkänsla, eftersom du brukar blir bekräftade för vad de gör mer än för vilka de är. Många storasyskon känner ett krav på sig att vara "bäst", är känsliga och tycker om att få beröm.

En förmåga att leda och ta ansvar är karakteristisk för äldstabarnen. Bland toppchefer återfinns många äldstabarn.


Mellanbarn

Att mellanbarn skulle vara bortglömda är något av en myt. Så länge barnen föds med några års mellanrum får alla utrymme att utvecklas. Men det är känsligare att vara född mellan två systrar - risken är att man inte får hitta sin egen roll.

En flicka mellan två bröder har i stället fördelen att hon får prova olika roller. Mellanbarn kan bli diplomatiska och bra på att se flera perspektiv.


Yngstabarn

Yngsta syskonet får ofta göra vad de känner för i stället för att behaga andra. De bejakar ofta livsglädje och kan vara den i familjen som reser mest. Självkänslan är ofta bättre hos det yngsta barnet - de känner sig uppskattade för den de är.

De kan må bra av att få öva sin förmåga till ansvar. En knapp fjärdedel av toppcheferna i USA är yngsta syskonet och Ben Dattner, en psykologiprofessor från New York, anser att småsyskon är bättre på att ta risker och anta utmaningar.

Endabarn
Barn utan syskon är ofta iakttagande och lyssnande. Endabarn är inte detsamma som ensamma barn - oftast finns ett nätverk i släkten eller skolan som kompenserar.
De får mycket uppmärksamhet vilken kan vara en fördel men också ett hinder när barnet vill vara mer självständigt.

Ett endabarn som inte får tillfälle att utveckla empati och lyhördhet kan bli självupptaget. Endabarnen sägs också vara framgångsrika, eftersom de får så mycket uppmuntran.


Pseudotvilling

Pseudotvillingar konkurrerar hårdare med varandra än andra syskon, särskilt om barnen är två pojkar eller en storebror med en lillasyster. I den sistnämnda fallet kan flickan gå om pojken i utveckling och bete sig som en "storasyster."

Som förälder till pseudotvillingar kan du uppmuntra barnens olika intressen och låta dem slippa tävla mot varandra hela tiden.


Sladdbarn

Sladdbarn brukar räknas som endabarn. Redan efter sex, sju år uppvisar barnet samma beteende som endabarn eftersom de får mycket uppmärksamhet och syskonen upplevs som vuxna.

Tips för olika syskonroller
Äldstabarn kan behöva få sin självkänsla bekräftad, av sig själva eller utifrån.
 Mellanbarn behöver utrymme att utveckla sin egen roll.
 Yngsta barnet utvecklas av att ta mer ansvar och få beröm.
 Ensambarn kan må bra av att utveckla sitt sociala nätverk och umgås med barn och vuxna i olika åldrar.
 Pseudotvillingar kan behöva egentid med föräldrarna och mår bra av att slippa tävla mot varandra.
 Se individerna bortom syskonrollerna!


Vad tycker NI? Något som stämmer in?


Kommentarer
Postat av: vendela

jag är yngstabarn och jag tror inte jag känner igen mig så mycket egentligen. men det är väldigt intressant det där ;)

2008-05-14 @ 12:18:09
URL: http://psalmijanuari.blogg.se/
Postat av: Sanningen

Jag är äldstabarn och ovanstående stämmer förvånansvärt bra in på mig. Men jag hade velat ha yngstabarnets egenskaper istället och vågat ta lite risker.

2008-05-14 @ 22:07:34
URL: http://sanningen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0