Kattproblem

Uttrag från gårdagens aftonbladet

För mycket klös i din älskling?

Spinner den loss utan anledning?


Då kan du behöva tala med en psykolog. En kattpsykolog.


Jodå, nu finns det hjärnskrynklarhjälp också för husdjur som Måns och Missan.- Det är mycket som kan gå snett hemma hos hussar och mattar, säger Susanne Hellman Holmström, 44, kattpsykolog från Hörby.

Många desperata

Hon är Sveriges första praktiserande kattpsykolog, ett nytt yrke i floran av experter kring våra fyrbenta vänner.- Många som ringer är riktigt desperata. Katten funkar inte alls, den skvätter överallt, klöser sönder soffor och attackerar familjemedlemmar.- I så akuta lägen gör jag hembesök och pejlar in situationen. Ser hur matskålen är placerad, kollar om ett bra klösträd finns, frågar om kattens dagliga rutiner.

Enligt Susanne kan det brista på flera punkter. Djuret kan vara understimulerat och därför uppvisa stressymptom när husse eller matte kommer hem från jobbet. Kisslådan kan vara felplacerad. Andra djur i huset kan störa reviret.- Tyvärr brister det oerhört i kunskap om katters behov, säger Susanne.

Telefonkonsultation : Hon har arbetat med katter i över 20 år, bland annat som föreläsare, kursledare och anställd rådgivare inom kattmatsindustrin.

- Hittills har jag haft ett par hundra klienter. Varje vecka gör jag mellan tre och fyra hembesök. Därutöver blir det mycket konsultation per telefon.

-Nej, tvärtom. Ibland har min insats betytt skillnaden mellan ett gott liv för katten - eller avlivning.

Ett kattpsykologbesök i hemmet kostar cirka 1 000 kronor för två timmar. En telefonkonsultation kostar 400 kronor.

Ebba von Essen

  

Så hjälper du din katt:

Problem: Katten attackerar familjemedlemmar. Klöser och biter. Kan sitta gömd bakom en dörr - och plötsligt hänga med tänderna i mattes ben.

Åtgärd:Tyder på att katten är understimulerad och därmed stressad. Skaffa leksaker. Klösträd. Göm matlådor i huset så att sökandet blir ett spännande inslag. Gå ut med katten i koppel.

Problem: Katten klöser sönder möbler och tapeter.

Åtgärd: Köp ett bra klösträd som är tillräckligt högt, minst en meter. Det bör finnas flera hyllplan för katten att klättra upp till. Kostnad: från 500 kr upp till cirka 4 000 kr.- Billigare än att få skinnsoffan eller tapeterna sönderklösta, säger Susanne.

Problem: Katten skvätter lite överallt i huset.

Åtgärd: Se till att kattens toalåda är rätt placerad och lätt åtkomlig. Ett hörn i hallen brukar funka bäst. Ha rätt material i lådan. Bäst är finkornig kattsand, finns i välsorterade djuraffärer

Fick ju lite smått panik! Vår katt är väl inte sån direkt, men han kanske är uttråkad ändå? Någon som har förslag på aktiviteter till en innekatt, så är det mer än välkommet!


Ur aftonbladet går 11 Feb 2008

Arga katter river andras skinn.



Kommentarer
Postat av: Helena

Han håller som bäst på att övertala Ellen att hon ska sova i vår säng, den &"¤%&?! Men även om hon somnar i sin säng får han ju halva natten i vår eftersom hon kommer till oss på natten, han får ta mig katten nöja sig med det! ;-)

2008-02-12 @ 18:02:59
URL: http://helenasnackar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0