Fakta om fästingar

 
 
Så tar du bort fästingar

En fästing på kroppen gör sällan ont eller är till besvär, men det är ändå viktigt att ta bort den. I enstaka fästingar finns det nämligen antingen bakterien Borrelia burgdorferi, som kan ge en sjukdom som kallas borrelia eller ett virus som kan ge sjukdomen TBE (Tick Borne Encephalitis). Ju tidigare man tar bort fästingen, desto mindre är risken att man får dessa sjukdomar.

 
 
 
© Geir

Vad är fästingar?

En fästing är ett slags blodsugande kvalster. Den lever normalt av att suga blod från större djur, till exempel rådjur, men den kan också sätta sig på människor.

  • Fästingar sitter på högt gräs och liknande växter och väntar på att en potentiell värd ska gå förbi. Får du en fästing på dig kommer den i de flesta fall att vandra till ett varmt, fuktigt och mörkt ställe på kroppen, exempelvis underlivet eller armhålan, men den kan i princip slå sig ner varsomhelst.
    När fästingen har hittat en passande plats på din kropp sticker in en sugsnabel i huden. Fästingen är en parasit som lever av värddjurets (tex människans) blod.
  • I de flesta fall släpper fästingen efter ett tag eller så går den att ta bort utan att något särskilt händer. I enstaka fall bär fästingen på bakterien som kan ge Borrelia eller viruset som kan ge TBE och kan då överföra dessa sjukdomar till sitt värddjur.

    Så tar du bort fästingar
  • Ta en smal pincett och ta tag om fästingen så långt ned över huvudet som det är möjligt utan att den går sönder
  • Sedan drar man långsamt och segt tills den släpper. Inga snabba ryck.På apoteket kan man köpa en speciell fästingtång men det går också bra med en vanlig pincett med bra grepp.Man kan också ta en bomullstråd och dra runt fästingen alldeles nere vid huvudet. Därefter drar man långsamt och segt tills den släpper.

Vad gör jag om huvudet blir kvar?
Om huvudet sitter kvar finns det risk att man får infektion med andra mikroorganismer, precis på samma sätt som man kan bli infekterad efter en sticka eller någon annan främmande kropp i huden. Denna infektion har inte något med borrelia eller TBE att göra, men kan vara farlig eller obehaglig ändå.

  • Vänta ett par dagar så att kroppens egen infektion, rodnad och svullnad, driver fram fästingens huvud. Då ser du det tydligare och kan pröva att plocka bort igen. Om man inte lyckas själv kan man kontakta distriktssköterska/läkare för hjälp.

    Antibiotika?
    Om man har blivit biten av en fästing och har tagit bort den, är risken för att utveckla borrelia så liten att det inte finns någon anledning att behandla med antibiotika i förebyggande syfte. Mot TBE-viruset finns det ingen behandling men ett bra förebyggande vaccin.

    Se upp vid röd fläck
    Däremot är det vara bra att hålla utkik efter symptomen på borrelia, speciellt en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Fläcken blir gradvis större och efter hand blir det ett blekt område i mitten (erythema migrans). Detta visar sig vanligast mellan 3 och 30 dagar efter att man blivit biten. Upptäcker du ett sådant bör du uppsöka läkare för att få behandling med antibiotika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0